OVER ONS

Geschiedenis

In april 1963 verhuisde familie de Kleijn van Huisseling naar Keent. Ze betrokken daar de boerderij aan de Zuijdenhoutstraat 4, die door de ruilverkaveling net vrijgekomen was. In 1971 nam Wim, de oudste zoon, de boerderij over. Bijna 30 jaar heeft Wim daar geboerd en gehandeld, maar in 1999 is hij gestopt met boeren vanwege gezondheidsklachten. De stallen werden afgebroken, alleen het moederbedrijf bleef staan. Niks doen zit niet bij Wim in het bloed en hij heeft meteen zijn hobby, keramiek en schilderen, weer opgepakt. De voormalige koestal werd omgebouwd tot atelier en museum, en er werden cursussen gegeven en vergaderingen gehouden. Er kwamen regelmatig mensen aangefietst en gewandeld voor een kop koffie en daar is uiteindelijk Terras Keent uit ontstaan.

Museum

Wanneer je het museum binnenstapt, ga je een stukje terug in de tijd. Waar voorheen de koeien stonden, staan nu allerlei spullen van vroeger. Gereedschappen, keukengerei maar ook een wanmolen, wasmachine uit 1919 en mangel. De muren hangen vol met schilderijen en zelfs de vensterbanken staan vol met prullaria. Genoeg om te bekijken en rond te snuffelen. Al deze spullen heeft Wim verzameld in de loop der jaren. Wanneer mensen hun zolder op gingen ruimen en spullen van vroeger vonden die ze niet weg wilden gooien, vroegen ze aan Wim of hij er iets mee kon in zijn museum. En Wim zei nooit nee. Vandaar de grote diversiteit in spullen.

Atelier

Na het stoppen met boeren, richtte Wim zich op zijn creatieve kant. Hij richtte een atelier in, waar mensen workshops konden volgen. Hij was van heel veel markten thuis. Zo schilderde hij vol passie, begon voorzichtig met keramiek te experimenteren en bedacht hij leuke projecten voor zijn workshops. Heel wat mensen hebben bij hem in het atelier gemozaïekt, geschilderd of gebeeldhouwd. Helaas liet zijn gezondheid hem een beetje in de steek en door zijn reuma kon Wim het allemaal niet meer bijbenen. Daardoor kwamen de activiteiten in het atelier op een laag pitje te staan.

Terras

Vol overgave heeft Wim het terras gedraaid. Wim is een mensenmens en vond het belangrijk en fijn om omringd te zijn door mensen. Het terras was een fijne manier om genoeg mensen te ontmoeten, voor hem zelf maar ook voor zijn gasten. Als je bij Wim op het terras kwam, werd je gewoon bij ‘onbekenden’ aan de tafel gezet, ‘want dat was veel gezelliger’. En al pratende kwam je er achter dat de wereld klein is, want via via bleken die onbekenden toch niet zo onbekend. Wim was een praatgrage gastheer die veel kon vertellen over Keent en de natuur, maar ook over de actualiteiten en dergelijke. Deze gemoedelijke gastvrijheid heeft ervoor gezorgd dat er een grote groep vaste klanten ontstond.

Noodlot

Op 6 november 2020 sloeg het noodlot toe. Wim was alleen thuis en werd getroffen door een herseninfarct. Gelukkig kwam er een vaste klant en vriend langs en die heeft hem gevonden. Dit heeft hem gered. Hoewel hij dit nu nog kan navertellen, kan hij helaas niet meer in Keent wonen. Hij heeft een nieuwe stek gevonden in Grave en heeft het daar goed naar zijn zin, al heeft hij met pijn in zijn hart afscheid moeten nemen van zijn geliefde Keent en boerderij.

Opvolgers

Natuurlijk wilden we zijn levenswerk niet zomaar opgeven, en we besloten (als kinderen) om het terras verder uit te baten. Er werd gezocht naar een manier waarop het werkbaar zou zijn voor ons allemaal. Er werd gekozen voor een roulatiesysteem, zodat William, Helma en hun gezin de ene week (even) aan het werk is in Keent en de andere week (oneven) hebben Ilse en Pieter dienst. Het museum is gesorteerd en geordend en de tafels zijn weer allemaal gepoetst en buiten geplaatst. Het huis is ingericht om als vakantiehuis van dienst te zijn. We staan graag voor u klaar en bent u van harte welkom op Terras Keent.

Inmiddels schrijven we juli 2022. Na een jaar samen het terras en de vakantiewoning uitgebaat te hebben, is deze maand de beslissing gevallen. Pieter en Ilse gaan verder met hun werkzaamheden in Keent en Helma en William stoppen ermee. Vanaf half juli heten Ilse en Pieter u van harte welkom op hun Terras Keent.



Spitfiremotor in Keent onthuld

KEENT - Amateurhistoricus Wim Boeijen, Wim de Kleijn van bezoekerscentrum Keent en wethouder Hendrik Hoeksema van de gemeente Oss hebben vrijdag in Keent samen de motor onthuld van een in de Tweede Wereldoorlog gecraste Supermarine Spitfire type LF Mk. IX met registratie nummer MJ300.

Het toestel met de Canadese Flight Lieutenant Russell Bouskill erin stortte op 2 oktober 1944 bij de Maas in Keent neer en verdween metersdiep de klei in. De berging van de motor van had plaats op 18 augustus 2009. Boeijen deed voorafgaand aan de onthulling zijn relaas over de vondst en blootlegging. De Kleijn stelde voor dat Boeijen meermalen in het bezoekerscentrum aan de Zuijdenhoutstraat 4 zijn verhaal aan groepjes komt doen.


Wim de Kleijn is Keents 'atelierhouder' en 'museumdirecteur'

KEENT - Zeven dagen per week ontvangt Wim de Kleijn te Keent -samen met zijn buurvrouw Ria de laatste der 'Mohikanen' in de kleine maar uitgestrekte buurtschap tussen Overlangel en Velp- bezoekers in zijn 'Info- en Creatief Centrum' aan de Zuijdenhoutstraat. 

De Keentenaar is atelierhouder en museumdirecteur in één persoon, schenkt koffie en thee op het buitenterras en serveert graag een stukje appeltaart bij die warme drank. En dan te bedenken dat de geboren Huisselinger ooit decennialang pachtend boer van beroep was met onder meer 26 hectare grond in de oude Maasbedding. Toen de buurtschap veranderde in natuurgebied kocht hij boerderij met grond en begon er met zijn nieuwe hobby.

Vanaf 2006 zag Wim zijn geliefde Keent ook 'ontzettend veranderen' en benoemt dit als 'de grote volksverhuizing' die het gevolg was het ingrijpende provincieproject dat de puur agrarische buurtschap tot één groot natuurgebied ('met wat bewoning') zou omturnen.

Zijn met zorg opgebouwde museum, grotendeels gevuld met oude spullekes uit 'zolders vol met sûnd', levert de bezoeker de perfecte-terug-in-de-tijd op en is een bezoekje meer dan waard.